De graanprijzen op de wereldmarkt schieten omhoog: het derde zegel?

Gepubliceerd op 3 maart 2022 om 16:31

Sinds de oorlog in Oekraïne stijgen de graanprijzen op de wereldmarkt. Dit komt omdat Rusland in de afgelopen tien jaar is uitgegroeid tot de grootste graanexporteur van de wereld. Ook Oekraïne zelf staat te boek als een belangrijke producent van graan voor de internationale markt. De tarweprijs bereikte vandaag een niveau dat 40% hoger ligt dan enkele weken geleden. Binnenkort wordt een verdubbeling van de prijs verwacht. We zullen dit zeker gaan merken in de supermarkt en bij de bakker. Als ook China sancties tegen Rusland in gaat stellen, zal het graantekort nog verder oplopen.

Openbaring 6:5-6 Toen het derde zegel werd verbroken, hoorde ik het derde wezen zeggen: ‘Kom!’ Ik zag dit: een zwart paard met een ruiter, die een weegschaal in zijn hand hield. Ik hoorde iets als een stem te midden van de vier wezens zeggen: ‘Een dagloon voor een portie tarwe en een dagloon voor drie porties gerst. Maar laat wijn en olijfolie ongemoeid.’

Het is heel opmerkelijk dat in Openbaring een overeenkomstige situatie wordt beschreven als gevolg van het openen van het derde zegel. Het tweede zegel luidt oorlog in. Daar is sprake van een ruiter op een rood paard met een groot zwaard. Blijkbaar een sterke militaire macht. Als we dit vertalen naar onze tijd dan moeten we zeker denken aan een nucleaire macht. Vervolgens wordt het derde zegel verbroken en verschijnt er een zwart paard met een ruiter die een weegschaal vasthoudt. Het volgende vers beschrijft dat de prijs van graan naar extreme hoogten gaat. Blijkbaar als gevolg van de oorlog ontstaan er grote tekorten op de wereldmarkt, waardoor de graanprijs sterk wordt opgedreven. Let op: alleen de graanprijs, en niet de prijzen van producten zoals wijn en olijfolie. Een hoeveelheid tarwe nodig voor één persoon voor één dag zal een dag-salaris gaan kosten. Dus zo’n 30 tot 50 maal zoveel als normaal. Zover zijn we nu nog niet. Maar het laat wel zien dat de merkwaardige gebeurtenissen van het derde zegel juist vandaag de dag mogelijk zijn, in onze moderne mondiale samenleving. Dat graan ineens extreem duur kan worden, terwijl de prijzen van wijn en olijfolie ongemoeid blijven. Voor zover we weten is iets dergelijks nooit eerder voorgekomen in de geschiedenis.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.