Complot-denken en eindtijdverwachting

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 11:34

Het zal niemand ontgaan zijn dat er op social media vandaag de dag tal van complottheorieën circuleren. Sommige lijken op het eerste gezicht niet eens helemaal onlogisch, maar de meeste zijn te bizar voor woorden. Daarin is de angst voor een wereldregering nogal eens een thema. In dit verband wordt de naam van Bill Gates en zijn bemoeienis met het World Economic Forum vaak genoemd. Hij is de kwade genius achter de coronapandemie, want zijn doel zou zijn om de hele mensheid te vaccineren om daarbij nanochips in te spuiten. Zodat de toekomstige werelddictator ieder mens kan volgen op deze planeet. Big brother is watching you.

Natuurlijk is complot-denken van alle tijden. Maar nooit eerder heeft het zo’n vlucht genomen als nu. Het is ongelooflijk hoeveel mensen dit soort berichten en verzinsels geloven. Eén van de oorzaken is zonder twijfel de beschikbaarheid van social media. Met name de bubbel-algoritmes waardoor mensen alleen dat nieuws zien dat overeenkomt met hun mening; de eenvoud waarmee een ieder professioneel uitziende berichten en video’s kan maken; en de mogelijkheid om in korte tijd een enorm aantal mensen te bereiken.

Ik denk dat wij als christenen ons niet moeten laten verleiden om hierin mee te gaan. Ten eerste betreft het vaak nepnieuws en ongefundeerde meningen. Er worden dingen beweerd die half waar zijn of helemaal niet. Het zijn in feite leugens. Dus, stuur alleen die dingen door waarvan je zeker weet dat ze van een betrouwbare bron afkomstig zijn. Ten tweede, speculatie met betrekking tot de eindtijd is gevaarlijk. Want als het uiteindelijk niet waar blijkt te zijn wat je beweert, dan zal men jou de volgende keer als je weer iets doorgeeft, ook niet geloven. Je staat te boek als iemand die in fantasieën gelooft. Hoe kun je dan nog een getuige zijn? Bijvoorbeeld, als we meegaan in de verhalen over Bill Gates en zijn geheime plan om nanochips te injecteren.

We moeten alert zijn en letten op de tekenen van de tijd. En jazeker, er zal een wereldregering komen onder leiding van de antichrist. Maar laten we daarbij wel nuchter blijven en alleen op feiten afgaan.

Jesaja 8:12,13  “Noem niet alles een samenzwering, wat zij een samenzwering noemen. Wees niet bang voor wat hun angst aanjaagt, heb er geen ontzag voor.  Alleen de Heer van de hemelse machten is heilig, voor Hem zijn angst en ontzag op hun plaats”.

Lees het heldere artikel van Ton Stier over dit onderwerp.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.