Coronavirus

Gepubliceerd op 12 maart 2020 om 11:47

We zijn momenteel bijna halverwege maart 2020. Een maand of twee geleden hadden we er nog nooit van gehoord. Het coronavirus. Inmiddels heeft het de hele wereld in zijn greep. Bij de WHO kwam gisteren het hoge woord er uit: het is een pandemie. Dat wil zeggen een wereldomspannende epidemie. De hoge bevolkingsdichtheid, de open grenzen en de toegenomen reismogelijkheden van onze tijd maken dat een dergelijk virus zich verbijsterend snel verspreidt. 

De impact is gigantisch. Hele steden, en zelfs landen gaan op slot. Beurzen kelderen, economieën krimpen. En mensen sterven er aan. In het begin werd steeds gezegd dat het niet gevaarlijker zou zijn dan een gewone griep. Daar overlijden ook duizenden aan ieder jaar. Het sterftepercentage zou 'maar' 2% bedragen. Dat was eigenlijk een dubbele leugen. Want bij griep is het percentage mensen dat er aan overlijdt (meestal door complicaties) ongeveer 0,1-0,2%. Bovendien werd het getal van 2% verkregen door eenvoudigweg het aantal overledenen te delen door het aantal besmette personen. Dan zit je dus altijd ver onder de werkelijke waarde. Immers van de besmette personen zullen er ook een aanzienlijk aantal het niet gaan overleven. Inmiddels zien we in Italië dat daar 13.000 mensen besmet zijn en en dat er meer dan 1000 doden zijn te betreuren. Dat is dus geen 2%, maar ruim 7%. De cijfers in China spreken momenteel over een percentage van 4%. Gisteren zei Angela Merkel dat uiteindelijk 60 tot 70% van de bevolking het virus zal gaan oplopen. Een simpele rekensom: het verwachte aantal sterfgevallen alleen al in Nederland zou dan uitkomen op 0,6 x 0,04 x 17 miljoen = 408.000. Zelfs bij een sterftepercentage van 2% zouden we uitkomen op meer dan 200.000 doden. Wereldwijd moeten we rekening houden met wellicht meer dan 100 miljoen doden. Dit is vergelijkbaar met de spaanse griep die honderd jaar geleden heeft geheerst.

We hopen en bidden dat er op tijd een vaccin wordt ontwikkeld en dat dit voldoende snel kan worden geproduceerd. En dat het zomerseizoen wellicht een dempende invloed zal hebben op de verspreiding. Niettemin, ik denk dat we er op dit moment met zijn allen nog veel te luchtig over doen. We beseffen nog niet half wat er aan zit te komen. Nogmaals, de impact zal gigantisch zijn. 

 

Is dit misschien een teken van de tijd? Ja!

Want Jezus heeft gezegd (in Lukas 21:10-11):

Hij vervolgde: ‘Het ene volk zal tegen het andere ten strijde trekken en het ene koninkrijk zal de strijd aanbinden met het andere, er zullen zware aardbevingen komen en hongersnoden en epidemieën alom, en er zullen aan de hemel grote en verschrikkelijke tekenen verschijnen.

Epidemieën worden tot de tekenen van de tijd gerekend. Net zoals zware aardbevingen en ernstige hongersnoden. Elders vergelijkt Hij zulke dingen met de barensweeën van een zwangere vrouw. Ze zullen in toenemend aantal en met steeds grotere intensiteit voor gaan komen, totdat uiteindelijk de geboorte plaatsvindt. Zo is het ook met de eindtijd.  

Het drukt de moderne mens met de neus op de feiten. Dat hij niet alles in zijn eigen hand heeft. Dat onze welvarende samenleving met al zijn verworvenheden helemaal geen vanzelfsprekendheid is. Hopelijk zullen er nog mensen zijn die het signaal dat uitgaat van deze wereldwijde ramp, ter harte nemen. En die op zoek gaan naar God en de Bijbel. En die dan zullen uitkomen bij Jezus.

 

Naschrift 15-3-2020:

Lees de uitgebreide analyse van Tomas Pueyo

https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

Dit is zijn conclusie m.b.t. uiteindelijke sterftepercentages:

This is what you can conclude:
Excluding these (Iran en Italië, ThA), countries that are prepared will see a fatality rate of ~0.5% (South Korea) to 0.9% (rest of China).
Countries that are overwhelmed will have a fatality rate between ~3%-5%
Put in another way: Countries that act fast can reduce the number of deaths by a factor of ten. And that’s just counting the fatality rate. Acting fast also drastically reduces the cases, making this even more of a no-brainer.
Countries that act fast reduce the number of deaths at least by 10x.

Met andere woorden, ons land met zijn relatief beperkte IC-capaciteit en late stringente maatregelen, behoort helaas tot de landen waar een hoog sterftepercentage kan worden verwacht.

Op dit moment zijn er 20 doden. Uitgaande van de gepresenteerde verspreidingsmodellen betekent dit dat er vandaag tussen de 16.000 en 100.000 besmettingen zijn. De meesten weten het zelf nog niet, maar zullen over een paar dagen de verschijnselen krijgen.

Nog een tweede artikel, vertaald in het Nederlands:

https://medium.com/tomas-pueyo/coronavirus-de-hamer-en-de-dans-96b723d63488

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.